06 123 204 12

Moxa

Het toepassen van moxa is een techniek die kan worden ingezet bij een acupunctuurbehandeling als er sprake is van Koude of Stagnatie in het lichaam.

Moxa is los materiaal of een geperste sigaar welke voornamelijk bestaat uit het kruid ‘Artemisia Vulgaris’. In de losse vorm wordt dit kruid in de vorm van een bolletje op een acupunctuurpunt geplaatst en tot ontbranding gebracht. Soms wordt de moxa direct op de huid geplaatst, soms op een schijfje van bijvoorbeeld gember en soms op een acupunctuurnaald. In de geperste sigaar vorm wordt de sigaar zelf aangestoken. Deze begint te gloeien en wordt vervolgens boven een acupunctuurpunt gehouden om zo de warmte naar binnen te laten vloeien.

Door de sterke geur van de moxa wordt tegenwoordig uitsluitend de moderne variant in de praktijk gebruikt: de moxalamp. Dit is een keramische warmtelamp die boven bepaalde acupunctuurpunten geplaatst wordt.  De moxalamp kan energie (Qi) en bloed (Xue) beter laten stromen. De therapeut past de moxalamp toe als er sprake is van ‘Koude’ in het lichaam.